Свечани пријем за ученике првог разреда






Свечани пријем за ученике првог разреда Пожаревачке гимназије биће уприличен у четвртак, 31. августа 2023. године, у 12 часова, у Свечаној сали школе.



Добро дошли, гимназијалци!


Упис - школска 2023/2024. година.




Европско школско првенство у одбојци - Требиње 2023.







У недељу, 21. маја, наша мушка одбојкашка екипа отпутовала је у Требиње на Европско школско првенство у одбојци. Данас су наши дечаци одиграли две утакмице и обе победили резултатом 2:0, и то Црну Гору и Македонију.

Следећа утакмица је на програму сутра у 10.00. Пожелимо им срећу!


Резултати Државног такмичења из историје




Решења са Државног такмичења из историје




ОБАВЕШТЕЊА - ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ


Израда теста на Државном такмичењу из историје, због ванредних околности у саобраћају, помера се на 13:30 часова.


ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА





У складу са Календаром такмичења и смотри ученика средњих школа за 2022/23. годину, Државно такмичење из Историје одржаће се у суботу, 20. маја 2023.године, са почетком у 13.00 часова, у Пожаревачкој гимназији, у Пожаревцу. Регистрација такмичара и наставника почиње у 9h, а свечано отварање у 12h. Проглашење резултата планирано је за 19h.

Ово је друго државно такмичење у нашој школи у овој школској години и одржава се у склопу обележавања великог јубилеја Пожаревачке гимназије - 160 постојања и рада школе.

Напомена:

  • У школском дворишту има места за 40 возила. Пошто је за такмичење пласирано 299 ученика, очекује се велики број возила, па вам препоручујемо да за паркирање возила користите паркинге на улазу у град (Стоп- шоп, Дис). Пожаревачка гимназија је удаљена 650 м од ових јавних паркинга.
  • Потребно је да ученици понесу оверене ђачке књижице и Сагласност потписану од стране родитеља/законског заступника и ментора.



Решења са Државног такмичења из историје



Добро дошли!


25. Позоришни сусрет ученика гимназија Србије







На "25. Позоришним сусретима ученика гимназија Србије", наша школа се, након успешне селекције, представила драмом "Хајде да играмо ластиш" 10.5.2023. у Књажевско-српском театру "Јоаким Вујић" у Крагујевцу, уз учешће ученичких ансамбала из Великог Градишта, Прокупља, Пожаревца, Земуна, Приштине, Александровца, Прве крагујевачке гимназије.

У конкуренцији 11 представа, наша школа је добила следеће награде:

  • Награду за НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ: Теодора Живковић у улози Бисеније;
  • Награду ПУБЛИКЕ ЗА ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛОСТИ;
  • СПЕЦИЈАЛНУ НАГРАДУ ЗА ДИЗАЈН СВЕТЛА.

Текст представе радио је професор Ненад Милошевић, a режију потписују професори Милена Анђелковић, Ненад Милошевић, Душан Радовановић и Елисавета Павловић Николаидис.

Костиме и сценографију радила је професорка Катарина Вукашиновић, а музику професорка Јелена Ракић.

Захвалност и нашем сараднику Ведрану Лукићу из Центра за културу, који је оживео светла и игру сенки на сцени.

Честитке деци на упорности, спремности и одлучности да раде заједно са свима на тексту који је тражио од њих много и у коме су могли да нађу свој однос према универзалној теми која их окружује. Честитке свима који су формирали ластиш, дали му значење, звук и дубину, свима који нису упали у ластиш и свима који су из њега успели да изађу, свесни његовог значења и тежине.

До неког наредног извођења, када ћемо заједно заиграти ластиш...































Девета Национална географска олимпијада










Девета Национална географска олимпијада, републички ниво, одржaна је 5-7. маја 2023. године у научно наставној бази Географског факултета у селу Брзеће, општина Брус. Tакмичење се састојало из три дела: писаног теста, мулти медијалног теста, теренског рада и писаног дела теренског рада.


Андрија Балдић, ученик III/5 Пожаревачке гимназије je освојио 3. место у конкуренцији од 127 такмичара из целе Србије.


Честитамо Андрији и његовом ментору Предрагу Кордићу на изузетном успеху.


Републичко такмичењe хорова гимназија, средњих стручних школа и музичких школа




У суботу, 22.4.2022. године ансамбл Пожаревачке гимназије наступио је традиционално на 20. Републичком такмичењу хорова гимназија, средњих стручних школа и музичких школа Србије у Новом Саду.

Угостила нас је гимназија ,,Јован Јовановић Змај'', у чијој свечаној сали су се, поред осталих школа учесница, чули и гласови и оркестарски звуци наше школе.

Наш ансамбл представио се једном духовном песмом, звуцима песме којом су одјекивала имена различитих градова, крајева и културних знаменитости наше државе и једном песмом на грчком језику, која је измамила и осмехе, и сузе, и аплауз гостујућег хора из Грчке.

Наш ансамбл је освојио друго место, предвођен диригентском палицом проф. Јелене Ракић, уз инструменталну пратњу чланова оркестра и виолинисте, проф. Топо Томе и солистичку изведбу проф. Ненада Милошевића, на грчком језику.

Нека традиција коју наш ансамбл пише на овом републичком такмичењу, живи и даље као и традиција самог такмичења и хорског игропева!






ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ - АТЛЕТИКА







На Окружном такмичењу из атлетике, одржаном 4. маја 2023. године на атлетском стадиону у Пожаревцу, ученици наше школе су освојили неколико медаља.

Прво место је освојила мушка екипа коју су чинили: Бојатовић Петар, Стојановић Кристијан, Милаковић Богдан, Кепчија Вељко, Весић Матеја, Петковић Лазар, Јованчић Алекса, Стојићевић Славен.

У женској конкуренцији су Кристина Стојановић и Јелена Николић освојиле прво место, док је Јана Петковић освојила друго место.

Ученици су се пласирали на наредни ниво такмичења који ће се одржати у Ћуприји, 17. маја 2023. године.

Честитамо ученицима и професорки Милени Шубић и желимо им пуно среће и успеха у даљем такмичењу.


Недеља Савета Европе и Дан демократске културе






У четвртак, 27.04.2023. наша школа је обележила Дан Савета Европе и Дан демократске културе концертом "Песмом кроз Европу". Концерт су припремили чланови Ансамбла Пожаревачке гимназије, на челу са професорима Јеленом Ракић и Томом Топо.

Чули смо поздравну реч наше директорке Данијеле Жуковски и краће излагање професорке Наташе Берић о историјату и мисији Савета Европе, да би нас у наставку наши ђаци провели кроз Грчку, Италију, Пољску и Малту музиком и песмом, а за крај нас вратили у наш идентитет и традицију чланови фолклора сплетом игара из Шумадије.










“Буди инфлуенсер у свом крају” (Clean Energy Solutions)





Такмичење за средњошколце из области животне средине и одрживог развоја под називом “Буди инфлуенсер у свом крају” (Clean Energy Solutions у мом комшилуку) одржано је 20. априла 2023. године на Универзитету Сингидунум у Београду.

Прво место и наградну екскурзију у Солун освојили су: Милица Јовановић, Јакша Радоичић и Софија Станојловић заједнo са менторком Мајом Јовановић Глигоријевић.

Тимови су имали задатак да осмисле иновативни предлог решења у форми пројекта за одрживо и еколошко добијање енергије у конкретним условима једне одабране локације у Србији. Тим Пожаревачке гимназије под именом ОСН представио је своје идејно решење примене ветротурбина на аутопутевима, под слоганом ”Промена ка светлијој и чистијој будућности”. Такмичило се 12 средњошколских тимова.

Чланови жирија били су експерти из области Животне средине и одрживог развоја, ГИЗ-а и ветроенергетике.

Честитамо ученицима и њиховом ментору на осмишљеном пројекту и освојеној награди!












ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА








Драги родитељи, законски заступници ученика осмог разреда који желе да упишу неко од одељења ученика са посебним способностима,

Обавештавамо вас да пријаву ученика за полагање пријемног испита можете извршити од данас, 18.04.2023. до 24.04.2023. године, до 16:00 часова. Пријављивање се врши на јавном порталу МСШ (Моја средња школа). Пријаве могу поднети како ауторизовани, тако и неауторизовани корисници портала. Упутство за подношење пријаве за пријемни испит налази се на јавном порталу МСШ. Овај начин пријављивања приоритетан.

Уколико нисте у прилици да извршите пријаву за полагање преко портала МСШ, то можете учинити у нашој школи код секретара школе у канцеларији број 20, у петак, 21.04.2023. и у понедељак, 24.04.2023. године, од 9:00 до 16:00 часова. Образац пријаве биће доступан у школи.

Данијела Жуковски
директор Пожаревачке гимназије


Државно такмичењe из филозофије - СОФија 2023







Пожаревачка гимназија је у суботу, 18. марта, 12. пут била домаћин Државног такмичења из филозофије - СОФија2023. Ове године на СОФији је учествовало 45 школа. Свечано отварање је одржано у свечаној сали. Присутнима су се обратиле директорка Пожаревачке гимназије, Данијела Жуковски, потпредседница Српског филозофског друштва, Јадранка Пешти и координатор Такмичења, Милош Јеремић, професор филозофије. Пожаревачку гимназију представљао је Богдан Јовановић, ученик четвртог разреда; његов ментор, Роберт Стојиловић, такође је поздравио госте.

Учесници су имали задатак да напишу есеј на једну од четири теме:

Topic 1.

Progress, far from consisting in change, depends on retentiveness. When change is absolute there remains no being to improve and no direction is set for possible improvement: and when experience is not retained, as among savages, infancy is perpetual. Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

George Santayana, The Life of Reason: The Phases of Human Progress (1905-1906)


Topic 2.

Character is higher than intellect. Thinking is the function. Living is the functionary. The stream retreats to its source. A great soul will be strong to live, as well as strong to think. Does he lack organ or medium to impart his truths? He can still fall back on this elemental force of living them. This is a total act. Thinking is a partial act.

Ralph Waldo Emerson, The American Scholar (1837)


Topic 3.

Knowledge of the fact differs from knowledge of the reasoned fact.

Aristotle, Posterior Analytics, 13 78a22


Topic 4.

In the ideal world, philosophy is related to art just as in the real world reason is related to the organism. Just as reason becomes immediately objective only through the organism, and the eternal ideas of reason become objective in nature as souls of organic bodies, so also does philosophy become objective through art, and the ideas of philosophy become objective through art as the souls of real things. For just this reason, art is to the ideal world what the organism is to the real world.

Friedrich Wilhelm Joseph Schelling, The Philosophy of Art, § 17 (1859)





Отварање такмичења СОФија



Обраћање директорке Пожаревачке гимназије, Данијеле Жуковски



Обраћање потпредседнице Српског филозофског друштва, Јадранке Пешти




Директорка Пожаревачке гимназије, Данијела Жуковски и потпредседница Српског филозофског друштва, Јадранка Пешти



Потпредседник Српског филозофског друштва, Слободан Кањевац и потпредседница Српског филозофског друштва, Јадранка Пешти



Милица Секуловић, истраживач Института за филозофију и друштвену теорију и координатор такмичења, Милош Јеремић, професор филозофије


Током израде есеја наставнике филозофије поздравио је председник Српског филозофског друштва, Слободан Кањевац. Милица Секловић, истраживач Института за филозофију и друштвену теорију и Милош Јеремић упознали су присутне са програмом обуке "Чему још Филозофија?"

Учесници такмичења и њихови ментори су по завршетку такмичарског дела дана посетили Галерију Милене Павловић Барили, којој се овом прилико захваљујемо на топлој добродошлици за госте школе и града.

У организацији Српске олимпијаде филозофије учествовале су професорке Ана Влајовић, Марија Костић, Бојана Рачић и Катарина Стокић, а подршку су пружили ученици-волонтери Ана Јовановић, Анђелија Јовић, Јана Петровић, Ђорђе Митровић и Ива Симић.

Проглашење победника XII СОФије биће одржано након завршетка жирирања.





Подршка у организацији СОФије: Бојана Рачић, Марија Костић, Ана Влајовић и Катарина Стокић







Посета учесника Галерији Милене Павловић Барили



Ученикци - волонтери: Ана Јовановић, Јана Петровић, Ђорђе Митровић и Анђелија Јовић





Државно такмичење из ФИЛОЗОФИЈЕ - СОФија 2023.







Државно такмичење из филозофије, СОФија 2023. се и ове године одржава у Пожаревачкој гимназији. Сваку школу на Српској олимпијади филозофије представљају ученик и ментор. Линк за пријаву: https://forms.gle/kh4RQka5pcbc3SoBA

Извод из Правилника:

Циљеви СОФије су:

  1. Популаризација филозофског образовања у средњим школама и развијања интересовања средњошколаца за филозофију.
  2. Подстицање критичког, радозналог и креативног мишљења.
  3. Промовисање филозофске рефлексије у науци, уметности и друштву.
  4. Развијање осетљивости према етичким проблемима савременог света.
  5. Подстицање интелектуалне размене и неговање личних контаката између младих људи ради промовисања културе мира.

Ученици - учесници такмичења пишу есеј на енглеском језику на једну од четири понуђене теме. Време предвиђено за писање есеја је четири сата. Есеј се пише на рачунару.

Критеријуми по којима се вреднује есеј су:

  • филозофско разумевање теме,
  • релевантност есеја у односу на тему,
  • уверљивост аргумената,
  • кохерентност
  • оригиналност

Жири СОФије чине наставници (чланови делегације) чији ученици учествују на такмичењу. Ниједан члан жирија не може да оцењује есеј ученика из своје школе.

Делегација Србије на Међународној филозофској олимпијади се састоји од највише четири члана:

  • првопласирани и другопласирани ученик
  • кординатор СОФије
  • ментор првопласираног ученика уколико је учествовао у оцењивању есеја

Правилник такмичења можете погледати ОВДЕ.

АГЕНДА

18. март 2023.

  • до 9.00 Регистарција учесника
  • 9.00 Отварање такмичења
  • 10.00 – 14.00 Такмичење – израда есеја
  • 15.00 – 17.00 Оцењивање радова – Први круг
  • 17.30 – 19.00 Оцењивање радова – Други круг
  • 20.00 – Проглашење резултата

Напомена: Агенда је подложна променама у зависности од времена потребног за оцењивање радова. Уколико за оцењивање буде било потребно више времена, проглашење ће се одржати у недељу, 19. марта.

TOPICS 2022


  1. “Moral philosophy is nothing else but the science of what is good, and evil, in the conversation, and society of mankind. Good, and evil, are names that signify our appetites, and aversions; which in different tempers, customs, and doctrines of men, are different.” Thomas Hobbes

  2. “There is no such thing as philosophy-free science; there is only science whose philosophical baggage is taken on board without examination.” Daniel Dennett

  3. “The perceived world is the always-presupposed foundation of all rationality, all value, and all existence.” Maurice Merleau-Ponty

  4. “Nature proved beautiful when it wore the appearance of art; and art can only be termed beautiful, where we are conscious of its being art, while yet it has the appearance of nature.” Immanuel Kant

Резултати са општинског такмичења из Математике - град Пожаревац






Дана 05.02.2023. године, одржано је Oпштинско такмичење из Математике у Пожаревачкој гимназији. Сви ученици који су остварили 20 и више поена пласирали су се на окружно такмичење. Резултате са такмичења из Математике можете преузети са следећег линка:


Резултати и извештај са општинског такмичења из Физике - град Пожаревац






Данас, дана 04.02.2023. године, одржано је Oпштинско такмичење из Физике у Пожаревачкој гимназији. Резултате и иззвештај са такмичења из Физике можете преузети са следећих линкова:


Пожаревачка гимназија овогодишњи лауреат Светосавске награде








Пожаревачка гимназија је ове године добитник Светосавске награде за укупан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији.

Школа је ове године обележила 160 година постојања. У њој су стицали знања признати књижевници, сликари, политичари, научници, као и многи други знаменити људи. Од 1889. године, у школи је основана ђачка Литерарна дружина „Развитак”, а Народни музеј у Пожаревцу је настао на темељима музеја Гимназије. Школа уписује ученике природно-математичког, друштвено-језичког смера и одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пожаревачка гимназија је позната и по бројним ваннаставним активностима и пројектима, међу којима треба посебно истаћи кошаркашки турнир који се реализује од 1964. године.

За ово високо признање Пожаревачка гимназија је предложена већ неколико пута од стране различитих предлагача: Српског филозофског друштва, ФОН-а, Правног факултета, Друштва за српски језик Србије, Педагошког друштва Србије... Овај пут, Пожаревачку гимназију, десету по старости међу гимназијама, предложила је Заједница гимназија Србије, јер је наша школа у овој групи образовних институција препознатљива по својим активностима и резултатима у многим областима. Предлог су подржали активи директора основних и средњих школа нашег града.

Ова гимназија је прва институција у Србији која је 2008. године обележила Светски дан филозофије и покренула Националну квалификацију за Међународну филозофску олимпијаду, уврштену у Календар такмичења и смотри ученика средњих школа Министарства просвете. Преко пројекта „Изазов даровитости“ школа пружа подршку ученицима који показују различите врсте даровитости и подстиче њихов развој преко различитих активности. Од 2017. године Пожаревачка гимназија је у групи 20 школа у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“, у саставу пројекта Савета Европе; изабрана је за менторску школу у пројекту Квалитетно образовање за све; представљала је своје резултате Примене ИКТ у настави на штанду Министарства просвете, на Међународном сајму образовања у Новом Саду, изабрана је за најбољи пример превентивног рада у спречавању насиља. Такође, Школа је партнер на ERASMUS + пројекту Freedom 2 learn. Ученици постижу значајне резултате на републичким и међународним такмичењима. Гимназија је и носилац бројних признања и награда.

Додела Светосавских награда је одржана у петак, 27. јануара 2023. године, у 11.00 часова, у Прес сали Владе Републике Србије, у Немањиној 11. Награду је у име школе примила Данијела Жуковски, директорка Пожаревачке гимназије.

Добитници Светосавских награда су се традиционално представили и на Светосавској академији, уз излазак добитника на бину током трајања културно-уметничког програма.

Ова награда је круна многобројних квалитета наше школе. Она припада генерацијама ученика и наставника Пожаревачке гимназије, које су предано градиле и чувале традицију квалитетног рада и учења.



Пожаревачка гимназија добитник Светосавске награде за укупан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији



Добитници Светосавске награде у Влади Републике Србије



Министар са Директорком у Влади Републике Србије



Директорка са Светосавске награде у Влади Републике Србије



Добитници Светосавске награде на Светосавској академији



Део колектива са директорком на Светосавској академији


Дан језика 26.09.2022. године







Нa инициjaтиву Сaвeтa Eврoпe у Стрaзбуру, Eврoпски дaн jeзикa слaви сe свaкoг 26. сeптeмбрa почев oд 2001. гoдинe.

Наставници страних језика у нашој школи на разне начине подстичу ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Традиционално, ученици са својим наставницима страних језика обележили су Европски дан језика. Ове године заједно су организовали "Сајам језика", на коме су представљени најразличитији језици. Од немачког, француског и италијанског, преко грчког, турског и шпанског, до језика Вилењака и програмског језика. А било је ту и египатског и влашког, исландског и кинеског језика, затим данског, бразилског, аустријског и швајцарског језика.

Представљање језика било је испраћено и интерактивним игрицама и квизовима који су имали за циљ да гостима приближе саме језике и провере њихова знања уз храну и пиће који су аутентични за језике земаља које су ученици представљали.





Промоција часописа "Развитак" 22.09.2022. године





У предвечерје јубилеја, 160. рођендана Пожаревачке гимназије, одржана је 22. септембра промоција свечаног броја часописа "Развитак". На промоцији су своје стихове и приче говорили ђаци наше школе, аутори у рубрици "Панорама" Ива Марија Ераковић, Душан Цвејић, Маша Макевић, Кристина Милорадовић, Дуња Вулић, Невена Ђорђевић, Владимир Ћирковић, а стихове Ане Танић читала је Невена Милосављевић.

Из рубрике "Времеплов" представили су нам се Александра Петровић, проф. Ненад Милошевић и проф. Славица Јовановић, уредница часописа. Посебну драгоценост овог броја "Развитка" представљају радови наших сарадника, ученика Гимназије из Косовске Митровице и Карловачке гимназије.






СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА





Свечани пријема ученика првог разреда Пожаревачке гимназије биће уприличен у среду, 31. августа, у 12 часова, у Свечаној сали школе.



Добро дошли!


УПИС У ПРВИ РАЗРЕД ПОЖАРЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Школска 2022/23. година



Према Календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја, упис ученика у први разред Пожаревачке гимназије, реализоваће се 14. и 15. јула 2022. године, онлајн или у просторијама школе, у периоду од 8-15 часова.


Документа потребна за непосредан упис:

  1. Попуњен образац: Пријава за упис у средњу школу
  2. Сведочанства последња три разреда основне школе
  3. Сведочанство о завршеној основној школи
  4. Уверење о положеном завршном испиту
  5. Извод из матичне књиге рођених – фотокопија

ОНЛАЈН УПИС

Онлајн упис врши се преко портала Моја средња школа подношењем електронске Пријаве за упис ученика у средњу школу.

Након електронског уписа обевезно је да документацију донесете и у школу и то у време уписа или 23.8.2022. године од 8 до 15 часова секретару школе.


ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ

Настава у гимназији обухвата обавезне предмете и изборне програме. Процес уписа у гимназију обухвата и избор програма које ће ученик пратити у гимназији.

Изборни програми за сваког ученика у гимназији су:

  1. Обавезни изборни предмет Грађанско васпитање/Верска настава;
  2. Други страни језик;
  3. Два изборна програма са листе мултидисциплинарних програма за школску школску 2022/23. годину:
    • Здравље и спорт
    • Језик, медији и култура
    • Образовање за одрживи развој
    • Уметност и дизајн

Избор обавезног изборног предмета Грађанско васпитање/Верска настава врши се у првом разреду и може се променити једном током школовања.

Други страни језик: ученик наставља са учењем језика који је учио у основној школи, осим у изузетним ситуацијама које прописује Закон.

Два изборна програма која ће похађати током једне школске године, ученик бира у првом, другом и трећем разреду са листе програма које је усвојило Наставничко веће школе.


ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У ИТ ОДЕЉЕЊЕ - 21. МАЈ 2022. ГОДИНЕ



Према Календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја, пријемни испит за упис ученика у Одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику биће одржан у суботу, 21. маја 2022. године у Пожаревачкој гимназији, од 10 до 12 часова.


ОРГАНИЗАЦИЈА И ОБАВЕЗЕ ПРЕ ПОЛАГАЊА

  • Потребно је да ученици дођу 45 минута пре почетка теста.
  • На огласној табли у школи биће истакнут Јединствен списак ученика и распоред ученика по учионицама.
  • Ученици улазе у учионицу најкасније 20 минута пре почетка теста.
  • Ученик у учионици седа у клупу која је обележена бројем под којим се име ученика налази на Јединственом списку ученика.
  • Ученик ће при усласку у учионицу оставити све непотребне ствари на место које буде за то предвиђено.
  • Ученик може са собом да понесе флашицу воде
  • Ученик са собом обавезно треба да понесе ЂАЧКУ КЊИЖИЦУ РАДИ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ.

Родитељима, односно другим законским заступницима ученика, предметним наставницима и другим лицима која немају основ за присуство, није дозвољено присуство у школи за време полагања пријемног испита без посебне дозволе, изузев у случајевима присуства личног пратиоца ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом.


УПУТСТВО ЗА УЧЕНИКА ЗА РАД НА ИСПИТУ

  • Тест који треба да решиш има 12 задатака. Сваки задатак вреди 20 поена.
  • Израда теста траје 120 минута.
  • У задацима у којима пише Прикажи поступак потребно је приказати поступак решавања.
  • Задатке не мораш да радиш према редоследу којим су дати.
  • Коначне одговоре и поступак напиши хемијском оловком.
  • Током рада можеш да користиш графитну оловку, гумицу, лењир, троугао, шестар и калкулатор са основним рачунским операцијама (сви други калкулатори нису дозвољени за коришћење).
  • Не може се користити калкулатор на мобилном телефону.
  • Одговори који су написани графитном оловком неће бити признати, као ни одговори који су прецртавани.
  • Ако завршиш раније, предај тест и тихо изађи.

Молимо вас да редовно проверавате информације на сајту ради могућих измена и допуна.


Окружно такмичење из биологије 09.05.2022.



На окружном такмичењу из биологије, одржаном 8.5.2022. године у гимназији "Младост" у Петровцу на Млави, учествовали су ученици свих разреда наше школе. Ученици су постигли запажене успехе и то:

  • Прва година: Теодора Петровић, пласман на републичко такмичење.
  • Друга година, сви ученици су се пласирали на републичко такмичење: Јана Милорадовић, Николај Пекић, Марина Новаковић, Катарина Јовановић, Јана Петковић, Бобан Јанковић, Анђелија Јовић.
  • Трећа година, сви ученици су остварили пласман на републичко такмичење: Маријана Бура, Владимир Ћирковић, Емилија Јотић.
  • Четврта година: Ивана Митровић, пласман на републичко такмичење и Невена Ненадовић - учешће.

ЧЕСТИТАМО ученицима и њиховим менторима на постигнутом успеху!


Државно такмичење - Математика 09.05.2022.



На Државном такмичењу из математике, одржаном 7.5.2022. године у Шабачкој гимназији, учествовало је четворо наших ученика:

  • Софија Јовановић III5
  • Јована Радисављевић III6
  • Данило Миловановић IV4
  • Никола Живић IV6

Јована Радисављевић је освојила прву награду, а Софија Јовановић и Никола Живић другу награду. Ове награде их ослобађају полагања пријемног испита из математике за упис на факултете.

ЧЕСТИТАМО ученицима и њиховим менторима на постигнутом успеху!!!






Међуокружно такмичење у атлетици 05.05.2022.







Такмичење је држано 5.5.2022. године у Ћуприји. Учествовали су:

  • Кристина Стојановић, дисциплина 800м - освојила је 1. место
  • Јана Петковић, дисциплина скок у вис - освојила је 1. место
  • Вељко Дом, дисц.1000м - освојио је 2. место
  • Јелена Николић, дисц.скок у даљ
  • Јована Вујчић, дисц.бацање кугле
  • Матеја Весић, дисц.бацање кугле
  • Лазар Петковић, дисц.скок у вис

Пласман на Републичко такмичење избориле су Кристина Стојановић, ученица трећег разреда и Јана Петковић, ученица другог разреда. Желимо им пуно среће на даљем такмичењу, а осталима честитамо на учешћу! 🍀




ЦЕРН-ов конкурс за средњошколце 27.04.2022.





Матуранткиња наше школе Марија Жуковски изабрана је на конкурсу ЦЕРН-а, да са још 23 ученика средњих школа из Србије, учествује у ЦЕРН-овом програму стручне праксе за средњошколце (HSSIP). Овај програм се ове године први пут организује за ученике из Србије.

Програм је почео 25. априла и трајаће до 7. маја. Изабрани ученици биће у прилици да током две недеље слушају предавања, учествују у експериментима и уживају у примени науке, технологије, инжењерства и математике у контексту истраживања која се спроводе у овој највећој научној лабораторији на свету.

Честитамо Марији на овом успеху.




Пројекат "Живот нема репризу" 27.04.2022.



Пожаревачка гимназија се претходне недеље прикључила пројекту ,,Живот нема репризу" који је спроведен уз подршку Града Пожаревца. Наше ученице, Кристина Милорадовић и Милица Михајловић награђене су за ликовни и литерарни рад на конкурсу који је том приликом расписан. Циљ пројекта је подизање свести о безбедности у саобраћају.








Репрезентативац 21.04.2022.







Ученик првог разреда Пожаревачке гимназије, Никола Станојевић, постао је члан кадетске одбојкашке репрезентација Србије која ће се од 21. до 24.априла у другој рунди квалификација борити за пласман на Европско првенство.




First Lego League (FLL) такмичење 21.04.2022.






У недељу 17 . априла 2022. године је наш тим роботичара CODE POGIM први пут учествовао на First Lego League такмичењу. Такмичење је организовано у Првој крагујевачкој гимназији где је учешће узело укупно шеснаест екипа из Србије и Босне и Херцеговине.

Наш тим чинили су ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику и то: Немања Јаблановић, Никола Божић, Софија Станојловић, Петар Барлов, Петар Павловић, Петар Авдаловић, Немања Павловић и две ученице, Милица Јовановић, ученица природно-математичког смера и Николина Шиндик, матуранткиња и вршњачка медијаторка.

Ментори тима ученицима су били Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике која води Секцију примењене физике и електронике (роботика) Пожаревачке гимназије, Милутин Шишмановић, професор рачунарства и информатике и Хелена Јовановић, професорка рачунарства и информатике, координаторка и менторка тима за Lego програмирање.

Такмичење је обухватало четири дела – Основне вредности, Робот дизајн, Робот игра и Иновативни пројекат. Ученици су учествовали у мисаоном и креативном процесу израде иновативног пројекта, конструисања и програмирања робота који прелази одређене мисије и презентовања резултата пред судијама. Основне вредности - истраживање, иновација, утицај, инклузија, тимски рад и забава су темељ програма овог такмичења. Овогодишња тема пројекта је била усмерена на данашње глобалне изазове везане за будућност одрживости транспорта.

Циљ такмичења био је да учесници стекну искуство у решавању стварних проблема кроз вођени глобални програм роботике и тиме граде бољу будућност.





Окружна смотра рецитатора 16.04.2022.



У суботу, 16.4.2022. године у Жагубици је одржана Окружна смотра рецитатора. Наша матуранткиња Сара Траиловић освојила је прво место и пласирала се на Републичку смотру.

Честитамо Сари и менторки, професорки српског језика и књижевности Милени Анђелковић.




ДРЖАВНИ ПРВАЦИ 17.03.2022.



На Државном првенству у одбојци, одржаном 16-17. марта 2022. у Караташу и Кладову, мушка екипа Пожаревачке гимназије у саставу: Урош Траиловић, Никола Станојевић, Матеја Предић, Лука Предић, Лука Вујовић, Вељко Ристић, Душан Ристић, Јован Михајловић, Алекса Анђелковић, Никола Милошевић предвођена наставником Николом Мојсиловићем, освојила је златну медаљу.

Тиме су се наши одбојкаши пласирали на Светско првенство за средње школе у Бразилу које ће бити одржано у јуну ове године.





"Најхуманији град" и "Шампион солидарности" 01.02.2022.



Данас, 1.фебруара 2022.године, у Свечаним салонима Градског здања, одржано је свечано уручивање признања ,,Најхуманији град" и ,,Шампион солидарности". Признања је уручивао Институт за трансфузију крви Србије градовима који су у 2021. години, у Србији остварили најуспешније резултате на пољу добровољног давања крви.

Град Пожаревац је, дванаести пут заредом, понео титулу најуспешнијег Града према броју прикупљених јединица крви у односу на број становника, а Црвени крст Пожаревац најуспешније организације у Републици.

Наша школа је, такође, због дугогодишње сарадње и подршке у остваривању хуманитарне мисије Црвеног крста Пожаревац, један од добитника плакете за изузетан допринос развијању културе давања крви.

Наша матуранткиња Ива Mарковић, обратила се у име свих матураната давалаца крви:

"Обраћам вам се у име свих оних који нису заборавили на хуманост као једну од најважнијих људских и хришћанских особина. Човек се може остварити тек у заједници са другим човеком и зато увек треба да помогне ономе коме је помоћ потребна. Племенитост ће оставити наш траг и после нас. Иво Андрић је говорио да све може бити, али да ће увек бити умних и племенитих људи који ће оставити задужбине за будућност. Срећна сам што сам давањем крви започела свој и наставила пут хуманости који се негује у мојој породици, у мојој школи, у мом граду. Хвала Црвеном крсту и Заводу за трансфузију крви на овој прилици. Наше мало некоме значи много!"








Празнична мелодија у Пожаревачкој гимназији 2021/22.



Нису сви децембри исти. Некад нам се смеше пахуље са неба па заборавимо да нас тихо зове зимски сан и смирај године. Некад нас киша успава па заборавимо да је време да ишарамо коју пахуљу по стаклу својих жеља под одсјајем имела. А некад смо напросто велика деца - онда кад нас деца подсете да снег и киша имају исти облик и исто значење кад се сретну у плавој песми зиме која не познаје разлике у слову језика са свих страна света.

И наши ученици песмом су нам рекли оно што даје богатство једној школи. На енглеском, француском, немачком, италијанском, латинском, окупљени око исте жеље, отпевали су са својим професорима новогодишње и божићне песме и учинили да ни овај децембар не буде исти као претходни. И то не зато што и претходних зима нису испраћали на сличан начин стару годину. Већ зато што нова ниједног децембра није изгледала звезданије.



"Дете је тако диван почетак човека" 29.12.2021.








Наша матуранткиња, Александра Милошевић IV/2 победник је литерарног конкурса поводом Дана борбе против беле куге, на тему "Дете је тако диван почетак човека".

У среду, 29.12. 2021. награду и диплому уручио јој је члан градског већа за образовање господин Горан Несторовић, на свечаности која је том приликом организована.


Међуокружно такмичење средњошколаца у одбојци 23.12.2021.




Мушка одбојкашка екипа наше школе је на међуокружном такмичењу средњошколаца у Свилајнцу освојила прво место и пласирала се на републичко такмичење које ће се одржати у Караташу 2022. године.

Одбојкашку екипу наше школе чине: Урош Траиловић, Никола Станојевић, Вељко Ристић, Лука Вујовић, Душан Ристић, Алекса Анђелковић, Ђорђе Пешић, Јован Михајловић, Лука Предић, Никола Милошевић, Лука Ловре, Ђорђе Лазић.






Литерарни конкурс "Оне које су заборављене" 23.11.2021.








Матуранткиња Пожаревачке гимназије Милица Михајловић освојила је прву награду на литерарном конкурсу који је расписало удружење ,,Свет речи'' из Велике Плане на тему ,,Оне које су заборављене".

Награда јој је уручена у библиотеци ,,Радоје Домановић" у Великој Плани и њен ће рад бити публикован у истоименом Зборнику радова.


''Jесењи салон'' 19.11.2021.



Вечерас је у Галерији обојене светлости у Центру за културу Пожаревац отворена изложба слика у оквиру традиционалног Јесењег салона. На изложби на којој је више од четрдесет уметника изложило своја уметничка дела нашле су се и слике наших десет ученица.

Честитамо им и позивамо вас да погледате изложбу која ће бити отворена до 19.12. 2021.





Светски дан толеранције 16.11.2021.





У организацији Ученичког парламента наше школе, радионицом о родној равноправности обележен је Светски дан толеранције. Радионицу је водила Кристина Милорадовић, заменица председника Ученичког парламента и вршњачка едукаторка.

Према Декларацији Уједињених нација о принципима толеранције, која је усвојена 1995. године у Паризу, толерантност је умеће да се прихвати чињеница да људска бића, природно различита по изгледу, положају, говору, понашању и вредностима, имају право да живе и буду то што јесу. Разумевање и прихватање другачијег мишљења представља кључну вредност на којој се гради здрав и миран живот унутар заједнице.

Толерантност је постала висока друштвена вредност и неопходан услов за успешан и здрав развој, како појединца тако и друштва у целини.
















"JEU parle français" 06.11.2021.



Међународна организација Франкофоније за Централну и Источну Европу организује други по реду Хакатон под називом ,,Jeu parle français''. Такмичење траје од 25. до 29.октобра. Двадесет екипа из региона узело је учешће у овом такмичењу у програмирању видео игрица едукативног карактера на француском језику. Учесници су ученици школа из Албаније, Северне Македоније, Молдавије, Румуније и Србије.

Нашу школу представљају две екипе ученика друге године. Чланови прве екипе су ученици природно - математичког смера II-5 одељења: Кристијан Степановић, Николај Пекић, Јања Милић, Лазар Стокић и Михајло Стефановић. Они се баве израдом игрице чији је циљ упознати историју, културу и уметност музеја Лувр који се налази у Паризу.

Другу екипу чине ученици друштвено-језичког смера II-2 одељења: Ђорђа Перовић, Ана Ристић, Јелисавета Адамовић, Лука Глишић и Ђорђе Крстић. Циљ њихове видео игрице је учење о култури,географији, гастрономији и религији франкофоних земаља широм света.

У петак 5. новембра 2021. проглашени су победници другог по реду Хакатона ,,JEU parle français" који организује Међународна организација Франкофоније за Централну и Источну Европу.

Екипа коју чине ученици другог разреда природно-математичког смера Кристијан Степановић, Николај Пекић, Јања Милић, Лазар Стокић и Михајло Стефановић освојила је треће место. Ученици су креирали видео игрицу едукативног карактера која се зове "Tour de Louvre" која за циљ има упознавање историје, културе и уметности музеја Лувр у Паризу. Ускоро ће сви ученици наше школе имати прилику да одиграју ову занимљиву видео игрицу тестирајући у исто време знање из опште културе и познавања француског језика.

Честитамо и ученицима другог разреда друштвено-језичког смера Ђорђи Перовић, Луки Глишићу, Ђорђу Крстићу, Јелисавети Адамовић и Ани Ристић на учешћу у финалу такмичења "JEU parle français". Њихову игрицу "Découvrez la Francophonie" ћемо такође ускоро моћи да играмо у школи и упознамо се са Франкофонијом и њеном културом.

Félicitations à nos élèves!





🎼 САВРЕМЕНА СРПСКА МУЗИКА 🎼 05.11.2021.







У Свечаној сали школе у вечерњим сатима одржан је концерт за ученике и наставнике школе.

Музичка породица финско-српског порекла у саставу Уки, Ања и Вук Оваскаинен, изводила је савремену српску музику за клавир, виолину и виолончело. И то:

  • 🎹 Уки Оваскаинен клавир
  • Вук Оваскаинен виолончело
  • 🎻 Ања Оваскаинен виолина

- Програм -

  • Љубица Марић: Торзо за вл. , вч. и пфт.
  • С. Рајичић: Балада оп-29ц, Токата оп.28
  • Александар С.Вујић: Гавота за вч. и вл
  • Мирјана Живковић: Балада број 2 за клавир
  • Иван Јевтић: Данс свит за клавир
  • Ивана Стефановић: Посвета
  • Милана Стојадиновић-Милић: Звездана прашина за вч. и пфт.
  • Александар С. Вујић: Српско коло за вч. и пфт.










ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ primus inter pares 29.10.2021.



У Свечаном салону Градског здања одржана је промоција књиге ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ primus inter pares, аутора Радмиле Миловић, Зорана Глигоријевића и Славице Дуруз. Промоцију је водио некадашњи ученик и професор наше школе, др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу и научни сарадник Института за српску културу Приштина - Лепосавић.

Ова књига је други део трилогије о Пожаревачкој гимназији. Прва књига ХРОНИКА ПОЖАРЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ 1862-2003, аутора Радмиле и Милана Миловића објављена је 2018. године и у њој нас на скоро 1200 страница аутори воде кроз историју једне од најстаријих гимназија у Србији.

У другом делу трилогије главни јунаци су некадашњи ученици наше школе који су доспели у сам врх српске, европске и светске науке и уметности, чланови Сану и других светских академија, предавачи на универзитетима широм света, хероји са бојишта немирног 20. века, успешни пословни људи, уметници, спортисти...

Трећи том трилогије посвећен је ученицима Гимназије који су остали у граду свог рођења и школовања градећи успешне каријере у различитим областима деловања.

Присутне на промоцији је поздравио некадашњи ученик школе Предраг Мијатовић, председник Скупштине Града Пожаревца.











ДАН МОЛА 22.10.2021.


Дана 22.10.2021. године ученици одељења I5 и I6 обележили су Дан мола.

Дан мола је названичан међународни празник међу хемичарима који има традицију од 1991. године. Обележава се сваког 23. октобра од 6:02 ујутру до 6:02 послеподне. Један мол супстанце садржи 6•10²³ честица и овај број представља Авогадрову константу.






Велики школски час - 80 година касније 21.10.2021.







,,Било је то у некој земљи сељака
На брдовитом Балкану,
Умрла је мученичком смрћу
Чета ђака
У једном дану..."

Александар Живановић, председник Ученичког парламента, Кристина Милорадовић заменица председника и Марија Костић, школски педагог, данас су у Шумарицама полагањем венца у име свих ученика и професора Пожаревачке гимназије одали пошту страдалим крагујевачким ђацима и цивилима. 21. 10. 1941.

Манифестација која се одржава у Шумарицама, сећа нас на невине жртве и представља опомену и позив на чување мира и толеранције.








Посета Министра просвете Пожаревачкој гимназији 11.10.2021.



Има дана када пожелимо да се вратимо у прошлост и да сачувамо тренутке и људе од заборава. Наша школа има много разлога да погледа у прошлост. Тамо су њени ученици били и великани који су изградили своје личности и путеве идући кроз свет. Милена Павловић Барили, Павле Савић, Радомир Лукић, Ђорђе Марјановић и Слободан Стојановић... Сви су они део гимназијске приче и разлог да се с времена на време загледамо у прошлост.

11. октобар и посета првог потпредседника Владе РС и министра просвете, науке и технолошког развоја, Бранка Ружића и његових сарадника показала је да не морамо много да се задржавамо у прошлости. Ту су и данас наши садашњи ученици који су нам приближили својим изведбама лик и дело свих ових великана у ове кишне октобарске дане. И вратили нам још једном осмех на лице малим подсетником - наши ученици су свевременско благо. Оно о којем ће и будуће генерације говорити, сећајући се неких нових великана и стварајући неке нове.










Представник ђачког парламента Александар Живановић и његов заменик Кристина Милорадовић дочекују Министра



Душан Цвејић као Слободан Стојановић



Јакша Радоичић као Павле Савић
Петар Пaвловић као Ђорђе Марјановић
Богдан Станковић као Радомир Лукић



Сара Траиловић као Милена Павловић Барили



Први потпредседник Владе РС и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић



Министар Бранко Ружић у обиласку новог кабинета за рачунарство и информатику у време наставе код професора Саше Јовића у одељењу I2


Окружно такмичење у стоном тенису 30.09.2021.




Данас је оджано окружно такмичење у стоном тенису. Нашу школу су представљали:

  • Вељко Ристић III6
  • Матија Матић IV1
  • Ђорђе Грујичић IV5

Ђорђе Грујичић освојио је 1.место и пласирао се на државно такмичење. Екипно смо освојили 2.место.




Европски дан језика у Пожаревачкој гимназији 26.09.2021.






Сaвeт Eврoпe oхрaбруje свих 800 милиoнa Eврoпљaнa, грaђaнa 47 држaвa члaницa, дa учe jeзикe без обзира на године и окружење. Вeруjући дa je jeзичкa рaзнoликoст нaчин зa пoстизaњe вeћeг стeпeнa мeђукултурoлoшкoг рaзумeвaњa и важна компонента бoгaтoг културолошког нaслeђа нaшeг кoнтинeнтa, Сaвeт Eврoпe прoмoвишe вишejeзичнoст у цeлoj Eврoпи.

Нa инициjaтиву Сaвeтa Eврoпe у Стрaзбуру, Eврoпски дaн jeзикa слaви сe свaкoг 26. сeптeмбрa почев oд 2001. гoдинe. Ове године иницијатива слави свој 20. рођендан.

И ове године је наша школа обележила овај дан - ученици свих разреда су са својим предметним професорима страних језика учествовали у презентовању разних језика, у складу са епидемиолошким мерама. Такође, уз сарадњу библиотекара Гимназије из библиотекачког фонда изложене су књиге на страним језицима, које ученици имају прилике да разгледају током ове седмице (а сакодневно позајме).

До следеће године, Cheers! À votre santé! Saluti! Tschüs! Будьте здоровы! Pozdrawiam! Εβίβα!










Дан школе 24.09.2021.



Нису сви рођендани исти. Нарочито нису исти када их обележавамо без оних који су такође део наше школе - наших гостију, драгих људи, сарадника који помажу да заједно пишемо нове приче за оне који са нама деле радости и мале школске муке - за наше ученике.

Прошле године, без гостију за овај празник, наши ученици су дали печат рођендану који је био другачији од других. Наша младост је била ту да својим животом и креацијом испрати оно што јој је време наметнуло.

И данас је та младост овде. На рођендану који ће и овог пута бити другачији, али од прошлогодишњег. Овога пута је рођендан поново у друштву добрих старих знанаца, у мањем броју, у другом простору, уз растојање, али присутних. Овај сусрет је наша заједничка ода радости, младости и животу који поново делимо на оном истом месту где волимо да се виђамо – у нашој школи.

Обележавање Дана школе започето је садњом ,,Генерацијских стабала’’ која су посадили ученици првог и другог разреда. Након тога, ученици старијих разреда су обишли стабла која су прошле године сами засадили и симболично их залили на Дан школе.

Поводом Дана школе, на свечаности су додељене и захвалнице и признања организацијама и појединцима који су својим радом допринели раду школе. Захвалницe за подршку подизању квалитета услова за рад и учење ученика Пожаревачке гимназије добијају:

  • Министарство просвете, науке и технолошког развоја – за средства додељена школи за завршетак радова на санацији тоалета, средства за повезивање на АМРЕС мрежу, као и за донацију 20 рачунара за одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.
  • Град Пожаревац – за средства обезбеђена за санацију тоалета, средства за пројектовање хидрантске мреже, средства за подршку талентованим ученицима и подршку у реализацији школских активности.

Захвалнице за успешну сарадњу и подршку раду школе додељене су:

  • Др Надежди Станковић – за помоћ у организацији рада школе у условима пандемије и ковида.
  • Дејану Илићу, градском просветном инспектору – за дугогодишњу сарадњу.
  • Василију Балдићу – за организовање набвке 9 графичких таблета као помоћ за реализацију онлајн наставе математике и природних наука.
  • Осигуравајућем друштву Generali osiguranje Srbija, експозитурa Пожаревац – за помоћ у организацији одласка школског хора на такмичење, за помоћ у набавци дела опреме за видео-надзор.
  • Предузећу РИО Костолац – за подршку у обезбеђивању садница за озелењавање школског дворишта.
  • Трговинској радњи Family Kalčić, Пожаревац – за помоћ у обезбеђивању материјала за уређење школског хола на другом спрату.
  • Трговинској радњи Aqua maria, Пожаревац – за помоћ у обезбеђивању недостајућих огледала у тоалетима на првом спрату.
  • Медијској кући „Реч народа“ – за подршку у реализацији пројекта „Изазов даровитости“







Признање за успешно представљање Пожаревачке гимназије и Републике Србије на међународном такмичењу из филозофије уручене су:

  • Роберту Стојиловићу, професору филозофије
  • Марији Павловић, ученици Пожаревачке гимназије

Признање за успешно представљање Пожаревачке гимназије на државном такмичењу добијају:

  • Софија Јовановић, ученица Пожаревачке гимназије
  • Јана Првуловић, ученица Пожаревачке гимназије
  • Вељко Дом, ученик Пожаревачке гимназије
  • Кристина Стојановић, ученица Пожаревачке гимназије
  • Иван Стојановић, професор физике
  • Милена Анђелковић, професорка српског језика и књижевности
  • Катарина Вукашиновић, професорка ликовне културе
  • Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности
  • Милена Шубић, професорка физичког васпитања
  • Александар Симић, професор физичког васпитања