27. Међународна филозофска олимпијада (XXVII Inter­na­tional Phi­los­o­phy Olimpiad), школска 2018/​19.Међународна филозофска олимпијада одржава се од 1993. године. То је манифестација у којој учествује 48 земаља са подршком Међународне асоцијације филозофских друштава (ФИСП) и Унеска. Од 2011. године једна од тих земаља је и Србија.


На састанку Унеска у Милану, на коме је усвојен документ о настави филозофије за Европу и Северну Америку, Србија је добила право за организацију националних квалификација. То право у Србији додељено је Пожаревачкој гимназији која је од 2011. године домаћин Српске олимпијаде филозофије (СОФије). Од 2012. године подршку у организацији такмичења пружа Српско филозофско друштво.


Такмичење из филозофије подразумева писање есеја на енглеском језику на задату филозофску мисао. Два првопласирана ученика на квалификацијама одлазе на међународно такмичење. Ове године, боје Србије на Међународној филозофској олимпијади, која је одржана у Риму од 1619. маја, браниле су наша ученица Тамара Милић, као и Марија Брашанац из Пете београдске гимназије.


На овогодишњем такмичењу екипа Србије остварила је изузетан успех, јер су обе такмичарке награђене. Наша Тамара, ученица трећег разреда, освојила је почасну медаљу (Hon­or­able Men­tion) и овим путем јој још једанпут искрено честитамо.