Дан отворених врата у Основном и Вишем суду у Пожаревцу23.10.2014. године у знак обележавања Европског дана цивилне правде, ученици четвртог разреда Пожаревачке гимназије у пратњи Данијеле Жуковски, директора школе, и наставника Зорице Алексић, Зорице Стојићевић, Драгане Драгић и Кристијана Марковића, посетили су Основни и Виши суд у Пожаревцу. Циљ посете је упознавање ученика са организацијом, начином рада и надлежностима ових судова.

У Основном суду ученике је дочекао председник Основног суда Добрица Живковић, који је у уводном обраћању изразио задовољство поводом посете и захвалио се ученицима на израженом интересовању. Александар Стојановић, секретар суда упознао је ученике са историјатом и надлежностима овог органа. Након кратког излагања, ученици су обишли кривичне и истражне суднице. Током посете судницама ученици су имали могућност да погледају судске предмете, да седе у судским клупама и поставе питања судијама. Након посете Основном суду ученици су посетили и зграду Вишег суда, где их је дочекао председник Вишег суда Драган Вучићевић. Ђорђе Стефановић, секретар Вишег суда, говорио је о начину рада и надлежностима овог суда, након чега се кренуло у обилазак Вишег јавног тужилаштва које се такође налази у саставу исте зграде.


Током ове посете ученици су имали прилику да се непосредно упознају са радом суда и својим правима и обавезама у остваривању судске заштите и да погледају како то у пракси изгледа.

Драгана Драгић