Дани језика у Пожаревачкој гимназији, школска 2019/​20.Сада већ традиционално, ученици свих разреда су са својим предметним професорима страних језика организовали Сајам језика у нашој школи како би обележили Европски дан језика.


У Данима Вилијама Шекспира, школска 2018/​19.


“Why did you wish me milder? Would you have me False to my nature? Rather say I play The man I am.” ― William Shake­speare, CoriolanusУ периоду од 19. до 24. априла 2019. у нашој школи реализован је пројекат под називом „Дани Вилијама Шекспира“. Ученици свих разреда, у сарадњи са својим професорима енглеског језика, учествовали су у реализацији овог пројекта.


Дани Вилијама Шекспира“ отворени су доделом награда победницима књижевног конкурса и презентацијом представника Ученичког парламента о раду и делу Вилијама Шекспира.


Другог дана имали смо ту част да угостимо професорку Шекспирологије Наташу Шофранац са Филолошког факултета Београдског универзитета. Професорка Шофранац одржала је једночасовно интерактивно предавање о мање познатим детаљима из Шекспировог живота и стваралаштва. После предавања професорка је обишла изложбу посвећену Шекспировом стваралаштву која је била постављена у холу наше школе.Наредног дана уприличен је игроказ „Добродошли у мој свет“ (Wel­come to My World) који је говорио о животу и делу Вилијама Шекспира. Ученици свих разреда извели су одломке познатих Шекспирових комада, а поједини су освежени савременим и древним синкретичним приступом. Шекспирови дани су завршени квизом о Шекспировом животу и стваралаштву, који су осмислили ученици треће године. А након квиза, тачније у каснијим поподневним часовима, ученици прве године гледали су филм Кориолан (Cori­olanus), након чега је уследила и дискусија.Дани Вилијама Шекспира“ били су још једно освежење у животу наше школе. Ко зна? Можда следећег пута буде и играрија са „Магбетом“ (Mac­beth) , „Ричардом III“ (Richard III) или „Краљем Лиром“ (King Lear)… баш као и у „Црном гуји“ (The Black­ad­der). Било како било, Шекспир је још једном прохујао кроз ходнике наше школе и наших живота и показао да су теме о нашој природи, природи овог света у ком смо, вечите.

Дани Вилијама Шекспира, школска 2018/​19.Петак 19.4.2019. у 13 часова – учионица бр.6
• Презентација о Вилијаму Шекспиру (ученици парламента)
• Награђивање најуспешнијих радова са књижевног конкурса


Понедељак 22.4.2019. у 12 часова
• Изложба у холу школе на 1. спрату
• Свечана сала — Предавање о Вилијаму Шекспиру – Наташа Шофранац, професор са Филолошког факултета у Београду


Уторак 23.4.2019. у 13 часова – хол школе, I спрат
• Wel­come to my World – игроказ о животу и делу Вилијама Шекспира који су припремили ученици I, II, III и IV разреда у сарадњи са својим професорима


Среда 24.4.2019.
13 часова учионица бр.6КВИЗ о Шекспировом животу и стваралаштву (тимови од 3 ученика)
ФИЛМ и дискусија/​квиз , учионица бр.6. у 14:30 часова

Недеља Шекспира — литерарни и ликовни конкурс, школска 2018/​19.У оквиру пројекта који ће ове године бити реализован у Пожаревачкој гимназији под називом „Недеља Шекспира“, позивамо све заинтересоване ученике да узму учешће у ликовном или књижевном конкурсу , посвећеним лику и делу Вилијама Шекспира, чувеног енглеског писца.


Конкурси почињу данас, 20.3. и трајаће до 10.4.2019. године Тема ликовног конкурса су ликови из Шекспирових дела. Све технике су дозвољене. Ликовне радове предати до 10.4. професорки Катарини Вукашиновић.


Тема књижевног конкурса је слободна. Услов учешћа је да рад буде поезија или драмски приказ на енглеском језику. Радове предати свом професору енглеског језика до 10.4.2019. Најбољи радови ће бити награђени пригодним поклонима и објављени на сајту школе.

Певање новогодишњих и божићних песама у Пожаревачкој гимназији 28.12.2018.


Европски дан језика, школска 2017/​18.Европски дан језика у свету се традиционално обележава 26. септембра. Ми смо га ове године у нашој школи обележили дан касније, 27. септембра.


Ученици су са својим професорима осмислили разне идеје како би поцетиоцима пружили прилику да се на што занимљивији начин упознају са новим језицима, али и да о већ познатим сазнају нешто ново. Језици представљени на овом мини-​сајму, а који се уче у Гимназији су енглески, француски, италијански, немачки, латински. Поред тога, представљени су били и португалски, арапски, јапански, измишљени језик из Толкиновог „Господара прстенова“ и есперанто језик.На сваком од штандова, посетиоци су могли да се упознају са најзанимљивијим фразама, речима и изразима страних језика. Такође, могли су да учествују у некој од многобројних игара прилагођених теми језика: не љути се човече, квизови, брзалице, игре погађања тајне личности, итд.Поред представљања језика, на овој манифестацији су посетиоци могли да се упознају и са културама земаља језика у којима се они говоре, али и са стваралаштвом проистеклим из тих језика, те смо тако на пример имали и штанд Харија Потера на коме су улесници решавали квиз и уз помоћ решења били распоређени у једну од четири куће Хогвортса.

Вилијам Шекспир — обележавање 400 година од његове смрти


У четвртак 21.04. обележићемо 400 година од смрти Вилијама Шекспира. Позивамо све заинтересоване ученике и професоре да нам се придруже у 13 часова у холу на првом спрату.
Након краћег програма предвиђена је пројекција филма Магбет, у учионици бр.17, у 14 часова.
Дођите да заједно истражимо Шекспиров свет и стваралаштво!