WEEN­CENDIUM — Латински викенд, школска 2019/​20.Пожаревачка гимназија је у последњем викенду месеца септембра школске 2019/​2020. године угостила гимназијалце из Сремских Карловаца, Београда и Ваљева, и организовала дводневни програм активног упознавања са античким културним наслеђем, а све у сарадњи са професорима класичних језика, Јеленом Савић и Вукашином Миљковићем из Филолошке гимназије у Београду, и Јеленом Рудовић, професорком класичних језика у Карловачкој гимназији. Реализацији програма, поред младих учесника и њихових професора, допринела је и несебична подршка и стручна помоћ проф. др Војина Недељковића, редовног професора Филозофског факултета, који је ученике упутио у основе епиграфике, откривајући им мистерије латинских текстова са камена из пожаревачког Лапидаријума.


Подршка школи на овом пројекту пружена је из Народног музеја града Пожаревца, као и из Археолошког парка Виминацијум (Vim­i­nacium), где су ученици имали прилику да учествују у симулацији археолошког ископавања са циљем проналажења, састављања и тумачења фрагментарних defix­iones таблица са латинским текстом.Лепоту овог дружења и учења употпунили су тренуци када је унутар гимназијског здања зазвучао латински, као сасвим жив и употребан језик, на којем су се успешно размењивале информације међу учесницима.


Могло би се нескромно рећи да је Латински викенд одржан у Пожаревачкој гимназији, егзактно доказао истинитост Хорацијеве неретко цитиране фразе dulce cum utili. Но, поверујете ли Сапфи, то што је лепо не може се у исти мах не учинити да је и добро. На послетку, ако упитате гимназијалце који су учествовали у Латинском викенду, све и да Сапфу и Хорација читали нису, добићете најистинитију потврду о неодвојивости ентитета лепог и доброг, а ништа мање корисног, која проистиче у загрљају школе и науке, за који сада сигурно знамо да је итекако могућ и остварљив.

Јована Раденковић, професорка латинског језика.

О Латинској летњој школи или како је Нушић погрешио, школска 2018/​19.

На радост оних који су поштоваоци вредних тековина античке цивилизације, и на задовољство свих који се труде да постану чувари културног блага, и ове је године од 16. до 23. августа, у Сремским Карловцима одржана Латинска летња школа, Col­legium Car­o­livi­canum, која је окупила стране и домаће универзитетске професоре, докторанде, студенте, гимназијске наставнике, и, као најважније учеснике, средњошколце из домаћих гимназија. Најбројнији међу њима били су ђаци Пожаревачке гимназије, којима су, како сами истичу, боравак у Летњој школи и дружење са ђацима из две филолошке гимназије, из Београда и Карловаца, као и са онима из Ваљевске гимназије, учинили неизмерну радост и обогатили их вредним знањима и искуством. Тим предавача овогодишње школе чинили су докторанди Јиржи Чепелак из Прага, Вукашин Миљковић из Београда, Димитар Драгнев из Софије, проф. др Наталиа Самохвалова из Москве и проф. др Војин Недељковић и доц. др Горан Видовић из Београда. Управо је овај предавачки тим успешно оповргао оне добро познате Нушићеве редове на тему часова класичних језика, који су „мртви“, а живе, и то живе једино као „професорска професија“, и притом ничему другом ни не служе до да „загорчају младост“.Поред богатог стручног знања поменути тим предавача показао је и вештину непроцењиве вредности: вратили су лепоту и живост античком наслеђу, унели радост у читање и разумевање текстова написаним на класичним језицима, раскинули катанце и ланце годинама качене на латинску граматику, па тиме и одбацили окове бесомучног листања речника. Ако упитате ђаке, истина о Латинској летњој школи је следећа: на савршеном месту, какви су Сремски Карловци, слушати и говорити савршен језик, какав је латински, и то на савршен начин – кроз забаву, дружење, игру, песму, излете. Подоста различито од онога што Нушић вели, nonne?У закључку утисака донетих из Латинске летње школе, ваљало би додати: Нушић је заправо „погрешио“ како нико од професора, наставника и ученика никада више не би учинио исту грешку. Стога, имајући на уму Нушићеву сатиричну опомену и истински ужитак проистекао из Латинске летње школе, заборавимо на лажне слике (нису ли управо оне у Платоновом миту о пећини означене као зло које нас удаљава од истине?) латинског језика као „справе за мучење ђака“, препустимо се, сви подједнако, лепоти највећег културног блага, и уживајмо у свему ономе што нам оно већ вековима пружа. Vivat Col­legium Carolivicanum!


Јована Раденковић,

наставник латинског језика

Пожаревачка гимназија учесник прве Латинске летње школе у Србији – Col­legium CarolivicanumНа велику радост свих поклоника латинског (и старогрчког) језика, као и свих заљубљеника у антику и њено богато наслеђе, у Сремским Карловцима је ове године први пут одржана Летња школа у којој су се недељу дана све активности полазника одвијале искључиво на латинском језику.Учесници ове школе били су ученици средњих школа, студенти класичне филологије и историје, као и средњошколски професори латинског језика, док су се у улози предавача нашли еминентни професори Универзитета у Београду и два шармантна докторанта, један из Београда, други из Прага, чије су креативне наставне методе врло брзо и лако покупиле симпатије и одушевљење свих полазника школе.
Уз професорке и ученике две филолошке гимназије, из Београда и Карловаца, део ове несвакидашње и посве занимљиве школе била је и ученица Пожаревачке гимназије, Ана Петровић (IV6), са својом професорком латинског језика и докторантом класичне филологије, Јованом Раденковић.


Да латински није мртав зналачки су доказали сви ентузијасти који су се прикључили овогодишњој школи „Col­legium Car­o­livi­canum“. Слушало се, али се и говорило. Разговарало се, но ништа мање певало. И још свирало, играло, смејало и учило, а на питање: „Loquerisne Latine?“, смело се и у глас одговарало: „Maxime!“


Вита имагината и њен аутор напокон пред вамаЕто представе Вита имагината и њене ауторке пред вама. Нажалост, снимак није целовит, али оно што смо могли да снимимо и измонтирамо сада је ту, спремно за гледање. Титлове и монтажу урадили су Лука Јовановић и Урош Ђорговски, а интервју с професорком Зорицом Вујић, као и сам транскрипт с аудио записа, Николија Ивков и Јована Рајковић.


Питање: Како сте дошли на идеју да осмислите представу ‘Вита имагината’ и зашто је добила баш такав назив?


Професорка Зорица Вујић: Идеја за представу се појавила онда када је било озваничено 150 година Гимназије и требало је да се сваки предмет представи нечим што је везано за њега. Прво нисам имала никаквих идеја, јер сам у то време имала писмене… то је био април месец. Различите идеје добијала сам од својих колега, једна од њих била је да напишем латинске пословице, па да их залепимо по школи, затим идеја језичара била је да италијански, француски, немачки и латински заједно представимо као храну, каква је храна у Италији, Француској, а онда да ставимо и како су јели у старом Риму. Онда је директорка рекла да се чула са директором Виминацијума и тада ми је синула идеја да бисмо могли да урадимо нешто везано за Виминацијум.


Видела сам да имају одећу, ограђени простор са фонтаном на средини. Изгледало је баш као римски трг, одатле и назив Замишљен живот у старом Риму, тј. један дан живота на римском тргу. У то време били су избори, па сам прво мислила да осмислим политичке странке у старом Риму, да се свађају као данас, мада би то било сувопарно. Када сам напокон смислила шта ћу, прво сам осмислила пар реченица – расправа о рату и миру, затим сам убацила свадбу, пијацу, трговце, таверну. Била су ту два младића која су расправљала о Цезаровом рату, два стара друга која се нису дуго видела, па одлазе по младожењу, невеста, њене пријатељице, слушкиње, старицу која је главна у кући, четири младића – филозоф, син богаташа из Грчке, песник…


Питање: Колико дуго сте припремали представу?


Професорка Зорица Вујић: Припреме су почеле у априлу, било ми је потребно око два – три дана да смислим ликове и њихову конверзацију. Стално сам додавала, и када бих помислила да је крај, увек бих додала неког лика или нешто што они причају.


Питање: На основу чега сте бирали ликове?


Професорка Зорица Вујић: Испричала сам ученицима другог разреда какву идеју имам, питала сам их да ли је неко заинтересован за глуму, рекла сам да ми је потребан један говорник, невеста, њена мајка, баба. Они ђаци који су одлично говорили латински су се јавили. Ђаци су то прихватили, долазили на пробе редовно.


Питање: Колико дуго су учили текст ?


Професорка Зорица Вујић: Неки су научили за два – три дана, неки мало дуже, али све у свему, то није трајало дуже од десет дана.


Питање: Да ли сте глумце брзо припремили и да ли сте задовољни њиховим радом ?


Професорка Зорица Вујић: Није било никаквих проблема, неки ђаци су чак и сами тражили улоге.


Питање: Опишите нам утиске са проба. Каква је атмосфера владала?


Професорка Зорица Вујић: Било је весело, они су сами додавали, имали своје идеје. Никола Тодоровић дао је једну одличну идеју. Волели су ово, заиста.


Питање: Испричајте нам неку анегдоту која је обележила Ваш рад на представи.


Професорка Зорица Вујић: Никола Тодоровић био је младожења, требало је да каже: „Драга моја Тулија, сада те водим кући“, и требало је да држи букет у руци, а он је држао цвет у зубима и клекнуо пред њу.


Питање: Ко је осмислио костиме и сцену за представу?


Професорка Зорица Вујић: Одећа и сцена су из Виминацијума, ништа ми нисмо осмишљавали. Људи који раде тамо су нам помогли да се обучемо и да припремимо сцену. Материјали те одеће су стварно личили на ону из тог доба.


Питање: Да ли је било треме на дан премијере и да ли је дошло до неких неочекиваних компликација?


Професорка Зорица Вујић: Ученици су имали трему на генералној проби – дан пре представе. Плашили су се шта ће бити ако се збуне и кажу нешто погрешно. Директорка им је рекла да нико не зна латински осим професорке и да у том случају само наставе да причају као да се ништа није десило, на шта су они одговорили: „Ја се тога и плашим! Брига ме је за остале, знам да они ништа не знају, али професорка зна.“ Имали смо проблема и са камерама. Било би боље да је било професионалних камера, или камера са постољима како би слика била стабилна. Такође је требало да буду постављени и микрофони или бубице на глумцима, како би се чуло све ко шта прича. Простор је био велики, иако је зазидано са свих страна. Била је велика врућина, око четрдесет степени. Бетон се усијао, вода се угрејала, али су они све то истрпели, јер им се све ово јако свидело и били су заинтересовани. Пошто директора Кораћа није било, људи који раде тамо нису могли да нас пусте да се расхладимо мало.


Питање: Опишите нам своје и утиске Ваших ученика после представе и да ли сте задовољни реакцијама гледалаца?


Професорка Зорица Вујић: Деца су била презадовољна! Када је требало да одиграмо представу поново на Дан школе, почели су да се двоуме, хтели су само ону одећу из Виминацијума, јер то не би било то без ње. Амбијент не би био исти, као ни атмосфера.

У Виминацијуму су се неки шетали боси, па су се питали како да шетају боси у школском дворишту, и на крају представа није ни одржана. После представе глумци су се правили важни. Били су пуни себе, постали су звезде. Криво ми је било што није било више наших ученика, већ само пар њих из сваког одељења. Директорка се плашила да ће бити превелика галама ако их буде више и да се неће чути, али ја, знајући себе… довољно је да погледам и… мук. Директорка је мислила да ће доћи људи из општине, међутим, дошло је само пар њих. Углавном су биле ту колеге, ученици из наше школе и људи који су били ту. После представе добили су велики аплауз, људи су се сликали са глумцима због одеће. Најзанимљивији им је био Урош Михајловић који на почетку није желео да обуче ова одела, већ је хтео да буде центурион — нашао је кацигу и одело за центуриона. Људи су чекали на ред да се сликају са њима. Биле су и телевизије, снимале су, биле су и репортаже. И гледаоци су били задовољни, служили су се храном, соковима. Ова представа је резултат дугогодишњег рада, великог знања латинског, и маште.


Питање: И за крај, да ли припремате још неку представу и да ли су испуњена сва Ваша очекивања?


Професорка Зорица Вујић: Представа је била изврсна. Све је било одлично, осим тих техничких проблема. Време нисмо могли да бирамо, али ове техничке проблеме смо могли да решимо. Сарадњу су ђаци прихватили раширених руку, озбиљно је било, лепо, брзо су научили текст. Правила бих ја опет, наравно, али мислим да ћу у пензију.