Дан демократске културе у школама, 15.5.2018.

Пожаревачка гимназија из Пожаревца је једна од двадесет школа из Србије које учествују у пројекту „Подстицање демократске културе у школама“. Носилац пројекта је Савет Европе, а у Србији га реализује Министарство науке, спорта и технолошког развоја Републике Србије. Пројекат обухвата следеће области:

  • Спровођење правде;
  • Сузбијање корупције, привредног и оранизованог криминала;
  • Спречавање дискрииминације и заштита осетљивих група;
  • Механизми за координацију експертиза.

У Пожаревачкој гимназији ради се на оснаживању ученика и наставника у следећим компетенцијама:
1. Знање и критичко разумевање себе;
2. Опажање и слушање;
3. Сарадња.


У оквиру пројекта врши се оснаживање наставника и директора путем обука, студијских путовања и кроз организовање активности у школи.
Једна од активности је организовање јавног догаћаја под називом „Дан демократске културе“. 15. маја ове године организоване су целодневне активности. Организацију је урадио Тим за демократизацију школе и Ученички парламент. Током Дана демократске културе догодиле су се следеће активности:


1. Јавни час физике на коме су ученици секције за електронику и примењену физику са својом професорком Мајом Јовановић Глигоријевић приказали иновације у области роботике.2. Изложба ликовних радова ученика школе и изложба радова из области карикатуре који су приспели на расписани конкурс.


3. Радионица и разговор са Добросавом Бобом Живковићем, нашим еминентним карикатуристом.4. Представљање романа „Све је у реду“ домаћег писца Јасминке Петровић.Активност је започела наступом Ансамбла Пожаревачке гимназије којим је руководила Јелена Ракић, професорка музичке културе. Представљање књиге и разговор са аутором водио је Ненад Милошевић, профеор српског језика и књижевности. Овај део програма употпунио је Немања Павловски говорењем „Бесмртне песме“ Мирослава Антића, ученик трећег разреда и члан драмске секције.


5. Дружење и разговор са карикатуристом и писцем.Дан је протекао у веома пријатној и конструктивној атмосфери и уз учешће гостију из Средње школе Велико Градиште, Основне школе „Вељко Дугошевић“ из Турије, Основне школе „Академик Радомир Лукић“ из Милошевца, Удружења „Креативна педагогија“ из Пожаревца , наставника Пожаревачке гимназије и представника медије. Укупним радом, атмосфером и добром комуникацијом гостију, колега и ученика, дат је допринос развоју планираних компетенција.