Сваки дан је инспирација — конференција у Смедереву, школска 2017/​18.21.12.2017. са почетком у 10 часова ученици наше школе (оснивачи секције за роботику), професорка физике Маја Ј. Глигоријевић и директорка школе Данијела Жуковски, учествовали су на конференцији Сваки дан је инспирација. Конференцију је организовао Центар за промоцију науке у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању у Смедереву и Електротехнички факултет из Београда са циљем да науку и техничка достигнућа пренесе са факултета у основне и средње школе, локалне научноистраживачке организације и привреду.


Секција за роботику, школска 2017/​18.Дана 3. октобра 2017. године седамнаестица Пожаревачке гимназије је била место окупљања заинтересованих ученика који су имали прилику да прате представљање рада, достигнућа и планова секције за роботику. Ученици: Немања Милановић (II разред), Лазар Павловић (III разред), Анђела Бицић, Марко Ђорђевић, Никола Јанковић и Драган Арсић, ученици IV разреда су на креативан начин приказали рад секције. Сви присутни ученици су добили прилику да сазнају нешто више о најмлађој секцији у школи, али и да постану њени чланови.


Гимназијалци показују изузетно интересовање за ваннаставне активности, а нарочито за нове високе технологије. Ученици су веома мотивисани, јер рад ове секције базиран је на мултидисциплинарности и уважава све креативне идеје. Другим речима, за све има места у секцији јер сваки ученик може дати допринос раду секције на себи својствен начин у оној сфери која га највише интересује и где проналази инспирацију.Иза секције стоји рад, труд и несебично залагање њених чланова који су вршњачки едукатори и који све више напредују у свим областима технике и информатике.


Циљ постојања ове секције је да се талентованим ученицима да прилика да прошире своје знање али и да то знање практично примене. У секцији постоји позитиван баланс између искусних и млађих чланова што подстиче креативност, позитиван такмичарски дух као и отвореност ка новим идејама и сарадњи. Идеја водиља у раду секције за роботику је да знање које ученици стичу овде прилагоде изазовима 21. века и да ови млади људи буду снага која ће у будућности покретати технолошки развој и примену информационо-​комуникационих технологија.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике, ментор.

Јавни час физике — Роботи су међу нама, 25.5.2017.У среду 25.5.2017. године одржан је јавни час физике под називом “Роботи су међу нама”. Носиоци активности били су професорка физике Маја Јовановић Глигоројевић и ученици секције за роботику Марко Ђорђевић, Никола Јанковић, Драган Арсић, Никола Ђокић и Немања Милановић. Ученици су представили Мајндкјубера (Mind­cu­ber), робота који решава рубикову коцку, по дизајну Дејвида Гилдаја. Робот је направљен уз помоћ Лего Мајндсторм (Lego Mind­storm) пакета а програмски језик који су користили је C#. Секција за роботику има пуно идеја за будуће пројекте и очекујемо још много занимљивих дружења са њима у наредним годинама.


Састанак подружнице Друштва физичара Србије за Браничевски округ, школска 2016/​17.У петак 5. маја 2017. године у Пожаревачкој гимназији је одржан састанак подружнице Друштва физичара Србије за Браничевски округ. На састанку је извршен избор руководства подружнице у саставу: Маја Јовановић Глигоријевић, професор физике у Пожаревачкој гимназији, Драган Мандић, директор ОШ ‘Иво Лола Рибар’ у Великом Градишту и Драган Аврамовић, професор физике у Медицинској школи у Пожаревцу. Одлука је била једногласна. Састанку је присуствовао и председник ДФС Иван Дојчиновић који је упознао представнике школа Браничевског округа са актуелностима везаним за рад Друштва (предстојећи Републички семинар, такмичења и остварени резултати, планови за наредни период и слично). Чланови подружнице су се договорили да се прошири и интезивира сарадња између школа нашег округа у циљу популаризације физике. На крају су присутни имали прилике да погледају филм о нашем великану Павлу Савићу који су припремили ученици наше школе.

Маја Јовановић Глигоријевић, професор физике

Најбољи Лего робот, школска 2016/​17.Ученици Пожаревачке гимназије: Немања Милановић, Марко Ђорђевић, Анђелија Стојановић и Лазар Митровић учествовали су 23.3.2017. године у Гимназији Смедерево на манифестацији „Свет роботике“ у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Београду, Центра за промоцију науке и Центра за науку и иновације „Тачка пресека“ . Овом приликом су наши ученици присуствовали предавању доцента Косте Јовановића са ЕТФ-​а на тему „Роботи су међу нама“ . Уследила је радионица „Мој Лего робот“ у оквиру које су имали прилику да уз помоћ демонстратора, приложених упутстава и комплета направе и испрограмирају свог Лего робота.Након радионице екипама су додељени задаци за такмичење на основу којих су самостално изменили своје роботе и програме коришћењем знања и вештина стечених на радионици. У конкуренцији од четири школе наша екипа је била најуспешнија на такмичењу и освојила награду коју чини комплет LEGO MINDSTORMS.

Плутон(и) вишезначна планета — снимак часа


Плутон(и) вишезначна планета — јавни час физике, 10.11.2016.

У четвртак 10.11.2016. године у свечаној сали Пожаревачке гимназије одржан је јавни час физике поводом десет година од мисије Нови хоризонти под називом Плутон(и) вишезначна планета. Матуранти наше школе, Ема Величковић, Мина Милић и Марија Лакић заједно са Даницом Милановић и Ђорђем Стокићем као техничком подршком, успешно су реализовали пројекат у сарадњи са професорима физике.

Маја Јовановић Глигоријевић.